Υγραεριοκίνηση

Οικονομία. Ασφάλεια. Επιδόσεις.

Μετατροπή Οχημάτων για Υγραεριοκίνηση

Η υγραεριοκίνηση είναι η κίνηση του οχήματος με υγραέριο και η μετατροπή του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σας σε υγραέριο αποτελεί το βασικό αντικείμενο της εταιρείας μας Skalkos Service.

Ένα σύστημα υγραεριοκίνησης αποτελείται από:

 • τον εγκέφαλο ελέγχου με αισθητήρες
 • τις καλωδιώσεις
 • τον εξαεριωτή υγραερίου – ρυθμιστή πίεσης (πνεύμονας)
 • τα μπεκ ψεκασμού υγραερίου

Για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης απαιτείται:

 • δεξαμενή υγραερίου με βαλβίδα ασφαλείας
 • σωληνώσεις, βαλβίδες πλήρωσης και φίλτρων

Τι είναι το υγραέριο και πώς κατασκευάζεται

Το υγραέριο η αλλιώς LPG σημαίνει υγραέριο πετρελαίου και είναι ένας τύπος «υγρού αερίου» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας αυτοκινήτων. Αναφέρεται επίσης ως αέριο βουτάνιο και προπάνιο και είναι το υποπροϊόν της επεξεργασίας υγρών φυσικού αερίου καθώς και της διύλισης του αργού πετρελαίου.

Το υγραέριο τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ως ευέλικτο καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα – και χρησιμοποιείται πολύ στην υγραεριοκίνηση. Αν και η φράση «υγρό αέριο» φαίνεται να είναι μια αντίφαση, στην πραγματικότητα περιγράφει ένα διαυγές αέριο που μετατρέπεται σε υγρό όταν υποβάλλεται σε πίεση ή ψύξη: είναι αυτό το χαρακτηριστικό που του επιτρέπει να αποθηκεύεται σε δεξαμενές σε ένα όχημα.

Τα περισσότερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μπορούν να εφοδιαστούν με μετατροπή υγραερίου (Liquid Petroleum Gas), μετατρέποντάς τα σε «αυτοκίνητα διπλού καυσίμου» που μπορούν να λειτουργούν με υγραέριο καθώς και με βενζίνη.

Το πλεονέκτημα της μετατροπής του οχήματος σε υγραεριοκίνηση είναι σαφές, ειδικά τον τελευταίο καιρό που η βενζίνη έχει εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα: το καύσιμο LPG κοστίζει συνήθως περίπου τη μισή τιμή της βενζίνης. Αν και τα αυτοκίνητα είναι απίθανο να είναι πιο αποδοτικά ως προς τα καύσιμα όταν λειτουργούν με υγραέριο, σύντομα θα μπορούσατε να μειώσετε στο μισό τον προϋπολογισμό σας για τα καύσιμα. Μόλις εξοφληθεί το κόστος της μετατροπής υγραερίου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση – και όσο περισσότερο οδηγείτε, τόσο περισσότερο εξοικονομείτε.

Τα πλεονεκτήματα της μετατροπής του αυτοκινήτου σας σε υγραέριο

Είναι αρκετά οικονομικό

Είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στις μέρες μας να χρησιμοποιούμε οικονομικά καύσιμα και το υγραέριο είναι πολύ πιο οικονομικό από τη βενζίνη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το LPG έχει χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας καυσίμου από άλλα διαθέσιμα καύσιμα. Το ντίζελ, η βενζίνη και τα βιοκαύσιμα, όπως η βιοαιθανόλη, υπόκεινται σε υψηλότερους φόρους.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Η μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε υγραεριοκίνηση μπορεί να το κάνει πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον στην οδήγηση. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με υγραέριο μειώνει σημαντικά τις εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων ρύπων. Πιο συγκεκριμένα έχουμε μείωση:

 • 33% λιγότερο CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)
 • 63% λιγότερο CO (μονοξείδιο του άνθρακα)
 • 82% λιγότερα NOx (σωματίδια αζώτου)

Παρατείνεται η διάρκεια ζωής του κινητήρα

Έχοντας έναν κινητήρα με μετατροπή υγραερίου σημαίνει ότι θα λειτουργείτε 50/50 με το αρχικό σας καύσιμο και το καύσιμο LPG. Η μείωση της ποσότητας της βενζίνης που τροφοδοτείται στον κινητήρα σας μειώνει ταυτόχρονα και τη φθορά στο εσωτερικό. Έχοντας έναν καθαρό κινητήρα μαζί με ένα αυτοκίνητο που είναι πιο οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου, θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει και την αξία μεταπώλησής του.

Είδη Συσκευών Υγραεριοκίνησης

Η εταιρεία μας για την μετατροπή των οχημάτων σε υγραεριοκίνηση χρησιμοποιεί τις πιο ασφαλείς και αξιόπιστες συσκευές παγκοσμίως.

Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τον κινητήρα του οχήματος και υπάρχουν 3 διαθέσιμες συσκευές:

 • Full Injection Αέριου Ψεκασμού
 • Άμεσου Ψεκασμού (FSi-TSi)
 • Υγρού Ψεκασμού

Η εταιρεία μας είναι μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας συστήματα υγραεριοκίνησης που είναι 100% συμβατά με κινητήρες FSI, TSI & TFSI.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στόχος είναι να διατηρήσουμε τις επιδόσεις του αυτοκινήτου που έχετε επιλέξει, καταναλώνοντας όσο το δυνατό λιγότερο καύσιμο και πάντα με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια, στην εταιρεία μας:

 1. Επιλέγουμε τα κατάλληλα συστήματα υγραεριοκίνησης σύμφωνα με το μοντέλο του αυτοκινήτου και δεν πειραματιζόμαστε ποτέ εις βάρος της ασφάλειας
 2. Συνεργαζόμαστε μόνο με τις πιο αξιόπιστες εταιρείες παγκοσμίως αναφορικά με τις συσκευές υγραεριοκίνησης και δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει σύμφωνα με τις ανάγκες του
 3. Οι μετατροπές και οι τοποθετήσεις σε όλη τη διαδικασία της υγραεριοκίνησης γίνεται μόνο από άρτια εξειδικευμένο προσωπικό με πολύ μεγάλη εμπειρία.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι στην τοποθέτηση συσκευής υγραεριοκίνησης στο αυτοκίνητό σας δεν αλλάζει και δεν αφαιρείται τίποτα. Απλά προστίθενται κάποια εξαρτήματα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και to υγραέριο ως καύσιμο.

Στην όλη διαδικασία της μετατροπής του οχήματος, η εταιρεία χρησιμοποιεί προϊόντα από πολύ γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες του χώρου.

Service & Συντήρηση

Όπως και σε κάθε αυτοκίνητο, έτσι και σε αυτά που διαθέτουν σύστημα υγραεριοκίνησης είναι πολύ σημαντικό το σωστό service και η συντήρηση του αυτοκινήτου. Αναλαμβάνουμε πλήρως τη συντήρηση ανεξάρτητα από το αν η τοποθέτηση έγινε από την εταιρεία μας. Τα service πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό με γνώση και εμπειρία στα συστήματα υγραεριοκίνησης.

Το service πρέπει να γίνεται είτε κάθε 15.000 km είτε κάθε χρόνο και πραγματοποιείται ενδελεχής και πλήρης έλεγχος της κατάστασης του συστήματος, με στόχο την ομαλή λειτουργία του κινητήρα και τη διατήρηση των άριστων επιδόσεων.
Τι περιλαμβάνει ένα service υγραεριοκίνητου αυτοκινήτου;

 1. Αλλαγή φίλτρων
 2. Έλεγχος όλων των σωληνώσεων του εναλλακτικού καυσίμου
 3. Τεχνικός έλεγχος της συσκευής υγραεριοκίνησης και ρύθμιση του λογισμικού
 4. Έλεγχος της λειτουργίας του κινητήρα κατά την τροφοδοσία του με υγραέριο

Συχνές Ερωτήσεις για την Υγραεριοκίνηση

Οι μηχανικοί μας απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις για την υγραεριοκίνηση και τη μετατροπή του αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνητο.
Ποιό είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούμε στην Υγραεριοκίνηση;
Είναι υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή υγροποιημένο μίγμα προπανίου και βουτανίου. Το υγραέριο κίνησης αποκαλείται επίσης και LPG, το οποίο σημαίνει “υγροποιημένο αέριο πετρελαίου” (Liquefied Petroleum Gas). To LPG παράγεται είτε από τη διύλιση του αργού πετρελαίου (30-35% της Παγκόσμιας παραγωγής), είτε από το διαχωρισμό των αερίων καυσίμων στις πηγές εξόρυξης του πετρελαίου όπου διαχωρίζουν το βουτάνιο, το προπάνιο και το φυσικό αέριο.
Πόσο είναι το κέρδος σε σύγκριση με την κατανάλωση της βενζίνης;
Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει υπολογιστεί ότι το κέρδος είναι της τάξης του 45-50%.
Ποια είναι η συνηθέστερη τεχνική που χρησιμοποιείται στην εγκατάσταση;
Η συνηθέστερη τεχνική είναι η χρήση μιας «δακτυλιοειδούς» δεξαμενής υγραερίου στο χώρο της ρεζέρβας για να εξοικονομηθεί ο απαραίτητος χώρος. Το υγραέριο διοχετεύεται μέσω ενός σωλήνα, σε υγρή κατάσταση, στο χώρο του κινητήρα. Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε αέριο από μια μονάδα μετατροπής και διοχετεύεται ελεγχόμενα από το σύστημα διανομής εισόδου.
Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται το υγραέριο ως επιλογή καυσίμου;
Κατά τη διάρκεια χρήσης του υγραερίου, οι μονάδες ψεκασμού της βενζίνης δεν λειτουργούν. Ωστόσο στο ταμπλό του αυτοκινήτου υπάρχει πάντα ο διακόπτης επιλογής οποιουδήποτε από τους δύο τύπους καυσίμου θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Επισημαίνεται ότι η εναλλαγή καυσίμου μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της οδήγησης, χωρίς να γίνει αισθητή και φυσικά χωρίς την τροποποίηση ή την αφαίρεση κάποιου εξαρτήματος. Τα σύγχρονα και κατάλληλα συστήματα που χρησιμοποιούμε διοχετεύουν το αέριο σε υγρή μορφή στο σύστημα διανομής ακριβώς όπως γίνεται και στα συστήματα με βενζίνη.

Μετά τη μετατροπή σε υγραέριο, μπορώ να χρησιμοποιώ και βενζίνη;
Σαφέστατα, κι αυτό διότι το σύστημα υγραερίου εγκαθίσταται ως πρόσθετο χωρίς να υπάρξει επέμβαση στο σύστημα της βενζίνης. Στον πίνακα του αυτοκινήτου υπάρχει πάντοτε ένας διακόπτης που επιτρέπει τη χρήση οποιουδήποτε από τους δύο τύπους καυσίμου.
Μπορεί να γίνει τοποθέτηση σε όλα τα οχήματα;
Τα περισσότερα οχήματα μπορούν να μετατραπούν ώστε να λειτουργούν με υγραέριο. Ελάχιστα είναι τα μοντέλα στα οποία δεν μπορεί να γίνει μετατροπή.
Πόσος χρόνος απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η μετατροπή σε υγραέριο;
Η εγκατάσταση του συστήματος διαρκεί το πολύ δύο ημέρες.
Είναι νόμιμη η μετατροπή; Τι ισχύει για το ΚΤΕΟ;
Είναι 100% νόμιμη η μετατροπή για χρήση υγραερίου σε ΙΧ. Για το ΚΤΕΟ απαιτείται μονάχα η βεβαίωση του εγκαταστάτη.
Μήπως καταπονείται περισσότερο ο κινητήρας;
Το αντίθετο! Γλυτώνετε όλες τις καταπονήσεις που προκαλούνται από τα κατάλοιπα της βενζίνης με αποτέλεσμα ο κινητήρας να χρειάζεται λιγότερη συντήρηση.
Τι ισχύει για το δίκτυο ανεφοδιασμού;
Για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μιας που έχουν ήδη δημιουργηθεί πάμπολλα σημεία ανεφοδιασμού.
Σε ότι αφορά τα απομακρυσμένα σημεία, η επάρκεια αγγίζει πλέον το 100% λόγω της ραγδαίας αύξησης των καταναλωτών που χρησιμοποιούν υγραέριο.